Olen ollut tyhmä

Minulla on ollut tyhmästi nettisivuilla selitettynä joitakin asioita. Esimerkiksi kirjaimellisena ihmisenä en ole osannut ajatella, että jos kirjoitan, että terapia auttaa johonkin, joku voi tulkita sen että parantaa. Sitä paitsi pitää kirjoittaa että VOI auttaa.

Olen kirjoittanut myös, että ”on päästy eroon seuraavista ongelmista”. Niin onkin päästy. Ei ole mitään takuuta, että kaikilla on sama tulos samasta hoidosta.

Vaikutuksista voidaan puhua, ne eivät ole terveysväittämiä. Hoidolla A voi olla vaikutusta asiaan B. Niinhän se aina on, itselleni tämä on itsestään selvyys, mutta se johtuu tieteellisesti koulutuksestani. Kaikille se ei ole taustaoletus.

En myöskään ole tajunnut, etteivät kaikki tunne stressilääketiedettä, että stressi vaikuttaa hormoonitoimintaan ja voi esim aiheuttaa hedelmättömyyttä, jolloin stressin vähentäminen voi saada hormonitoiminnan takaisin tasapainoon. Näin ollen stressi kannattaa hoitaa vähemmälle ensimmäisenä, kun hoidetaan hedelmällisyysasioita. Tämä asia olisi pitänyt selittää auki heti alkutekijöissä.

On ihmisiä joiden mielestä stressilääketiede ja jopa psykologia ovat humpuukia. Kun ihmiset luulevat tietävänsä kaiken jo, on vaikea olla edelläkävijä (muiden rinnalla) joka tuo uusinta tieteellistä käytäntöön. Minun tehtäväni on tarjota tietoa ja lähteitä.

Noh, onneksi en tosiaan ole ainoa edelläkävijä ja onneksi myös asiakaskuntaa on ja se kasvaa koko ajan.

Itse tutustuin kehon filosofiaan, keho-mieli -yhteyteen ja psykofyysinen jo 90-luvun lopussa. Kirjoitin ylioppilaaksi -99 ja muistan miten mieleni täytti noina aikoina muun muassa kehon ja mielen välisen dikotomian keinotekoisuuden ymmärtäminen. Kuvittelen että nykyään kaikki ovat jo tutustuneet näihin asioihin, koska ne ovat jo populaareja.

Aina ja kaikessa olen muutenkin muita edellä, 45 minuuttia tai 45 vuotta.

Anna Kallunki