Ratkaisukeskeinen lyhytterapia


 

Mitä Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa tapahtuu?

Lyhytterapialla on tarkoitus vaikuttaa tarkkaan rajattuun ongelmaan. Siinä määritellään terapian alussa ja sen aikana selkeät tavoitteet, joihin asiakas haluaa päästä.

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian tarkoitus voidaankin sanoa olevan ratkaisu, muutos. Tämä muutos sitten toteutetaan terapian aikana. Usein myös muutos laitetaan käyntiin terapian aikana, eikä sitä tarvitse vielä terapian aikana toteuttaa tai saada valmiiksi.

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään enemmän tähän hetkeen, kuin menneisyyteen. Samalla tavalla huomio on enemmän ratkaisussa kuin ongelmassa. Niin menneisyyttä kuin ongelmaa tarkastellaan sen verran, että niistä saadaan tarpeellinen määrä tietoa.


Ongelmaan ja siihen liittyviin elämänkokemuksiin tutustumisen jälkeen selvitetään se, miten tällä hetkellä asioihin voidaan vaikuttaa niin, että ogelma ratkeaa. Katse on siis tässä hetkessä ja seuraavassa askelessa tulevaisuuteen, sekä mielikuvissa toiveiden tulevaisuudesta, jossa ongelma on ratkennut ja asiat asiakkaan toivomalla tavalla.

Riippuu ihmisestä itsestään, pääseekö hän tavoitteeseensa vai ei. Ratkaisu, jota tavoitellaan, määritellään terapeutin avulla yhdessä terapiassa, mutta ratkaisun toteuttaminen jää luonnollisesti asiakkaan omalle vastuulle. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ja terapeutti antavat kuitenkin tehokasta ja merkittävää tukea ja apua asiakkaalle ratkaisujen toteuttamisessa. Ongelmaa ei tarvitse siis ratkaista yksin!


Tyypillisesti Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sisältää 1-25 käyntiä, mutta myös pidempikestoinen terapia on mahdollista. Käynnit lopetetaan sitten, kun asiakas kokee, ettei niille ole enää tarvetta. Näin ollen pidempikestoinenkin Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on kuitenkin mahdollista! Mitään rajoitteita ei ole sille, kuinka kauan Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa voi käydä. Usein ihminen saattaa ensin käydä yhden terapiajakson ja myöhemmin aloittaa uudestaan.

Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan ihmisen tilanne, johon hän toivoo ratkaisua. Sitten tehdään sopimus ja suunnitelma siitä, mitä asioita terapiassa on tarkoitus ratkaista ja kuinka monta terapiakäyntiä tähän suurinpiirtein menee. Suunnitelmaa ja sopimusta muutetaan terapian edetessä mikäli sille on tarvetta.


Miten pääsen Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan?

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii kaikille, jotka haluavat ratkaista jonkin asian elämässään terapeutin kanssa yhdessä. Se soveltuu kaikenikäisille ja sukupuolesta riippumatta. Se voidaan toteuttaa myös pariterapiana tai pienten ryhmien kanssa.

Lyhytterapiaan ei tarvitse olla lähetettä, eikä se vielä toistaiseksi ole Kelan tukemaa terapiaa. Terapiaan pääset ottamalla yhteyttä terapeuttiin! Voit varata ensin maksuttoman vartin mittaisen puhelinajan, tai sitten varata suoraan edullisen ensikäynnin, jonka aikana katsotaan, olisiko sinun mahdollista ratkaista ongelmiasi juuri tämän terapeutin kanssa.


Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii kaikenlaisten ongelmien avuksi. Se ei ole psykoterapiaa, ellei sitä anna Ratkaisukeskeinen psykoterapeutti tai muu psykoterapeutti, mutta sillä voidaan vaikuttaa myös mielenterveyden häiriöihin. Oli kyseessä sitten uupumisen ehkäiseminen, parisuhdekriisi tai masennus, ongelmaa käsitellään ratkaisukeskeisesti, eli se minkä asiakas voi omalla toiminnallaan ratkaista, voi olla terapian tavoitteena ja lopputuloksena.

Vaikka Ratkaisukeskeisellä psykoterapialla voidaan hoitaa myös mielenterveyden häiriöitä, psykoottisia oireita sillä ei voida hoitaa. Ratkaisukeskeisellä lyhytterapeutilla ei ole koulutusta psykoottisten oireiden hoitamiseen, ellei hänellä satu olemaan muuta koulutusta niiden hoitamiseen. Silti psykoottisesti oirehtivakin asiakas voi saada apua elämäänsä koskevien käytännön ratkaisujen tekemiseen ja arjessa selviytymiseen - aivan samoihin ongelmiin, kuin kaikki muutkin.


Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopiikin erinomaisesti psykoterapiaan pääsyä odotellessa, tai psykoterapian tarpeen selvittelyyn. Jos lyhytterapia ei riitä vaan tarvitaan enemmän, tai jos lyhytterapian tuloseksena yhdessä todetaan, että tarvetta psykoterapialle on, seuraava luonteva askel voi olla psykoterapiaan hakeutuminen. Lyhytterapeutti voi neuvoa ja tukea psykoterapiaan pääsemisen prosessissa.

Missä se toteutetaan?

Terapia voidaan toteuttaa etäterapiana tai Sydäntyön toimitilalla Rauhantilalla Tampereen keskustassa osoitteessa Puutarhakatu 16 B. On mahdollista myös toteuttaa terapiaistunto jossakin muualla, kuten kahvilassa, kävelyllä tai luonnonhelmassa.


Mitä se maksaa?

Vielä toistaiseksi Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei ole Kelan tukemaa terapiaa. Lyhytkestoisuutensa ansiosta Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei kuitenkaan ole samanlainen taloudellinen rasite, kuin psykoterapia. Tyypillisesti se sisältää ainoastaan 1-25 käyntiä (ellei asiakas toivo pidempää terapiaa), kun taas psykoterapia kestää yleensä vuosia.

Lyhytterapia on siis taloudellisesti järkevä ratkaisu, kun apua tarvitaan tiettyyn ongelmaan niin että saadaan se pois päiväjärjestyksestä. Kaiken lisäksi Sydäntyön kaikista palveluista saavat vähävaraiset -25% alennuksen. Kysy siis saisitko terapiaasi vähävaraisia koskevan alennuksen, mikäli ajattelet, että sinun olisi syytä sellainen saada.

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian tämän hetkisen hinnan löydät sivulta “Hinnasto”. Voit myös pitää silmällä tarjouksia, jotka löytyvät kohdasta “Uutiset”. Helpointa kuitenkin on pysyä mukana Sydäntyön tarjouksissa liittymällä sähköpostilistalle (esimerkiksi tämän sivun alaosasta painamalla kohtaa “tilaa uutiskirje”), jolloin saat kaikki ajantasaiset kuulumiset suoraan omaan sähköpostiisi.